Omgeving

Spatie

Voor het aanschaffen van een slaapzak is het van belang dat je eerst weet voor welke temperatuur je deze nodig gaat hebben. Kamperen in de zomer in Zuid-Frankrijk is bijvoorbeeld echt iets anders dan in de herfst in het noorden van Noorwegen. Check dus altijd de temperatuur van je omgeving en kijk dan vooral naar de nachttemperatuur. Kies voor een slaapzak die net iets meer warmte biedt dan de laagste temperatuur waarin je gaat slapen. Als je het toch nog te koud hebt kun je ook nog de temperatuur met een paar graden verhogen door het gebruik van een lakenzak.

Ga hier naar alle slaapzakken van Reisartikelen.nl

Spatie

Temperatuur aanduiding

Spatie

In onze blog Welke slaapzak moet ik kiezen? leggen we je uit welke vorm, constructie en materialen de meeste warmte vasthoudt. Daarnaast wordt de warmte van de slaapzak aangegeven door temperatuurlabels volgens de Europese norm EN13537. De meeste merken zijn getest aan de hand van deze norm en daarmee kun je makkelijk de slaapzakken vergelijken.

Houd er wel rekening mee dat het meten en aangeven van de temperatuur van een slaapzak zeer complex is. We wekken warmte op via onze stofwisseling. In een slaapzak raken we weer de warmte kwijt door geleiding naar de grond, het verlies via de luchtcirculatie, de lucht die we uitademen, verdamping van zweet en straling van infrarood warmte. Het verlies van warmte is dus in elke situatie en bij elk mens anders.

Ga hier naar alle slaapzakken van Reisartikelen.nl

Spatie

De drie standaard aanduidingen:

Spatie

Comforttemperatuur

Hiermee wordt de laagste temperatuur aangegeven waarbij een vrouw nog comfortabel in de slaapzak kan slapen en het niet koud krijgt. Voor een man betekend dit dat hij bij deze temperatuur kan slapen zonder intensief te zweten.

*Let op: de comfortemperatuur van een slaapzak is gebaseerd op basis van de combinatie met een slaapmat die een R-waarde van 3,9 heeft.

De limiettemperatuur

Hiermee wordt de laagste temperatuur aangegeven waarin een gemiddelde man in de slaapzak kan slapen zonder het koud te krijgen.

De extreemtemperatuur

Dit een aanduiding die voor een normale kampeerder niet zo relevant is. Dit is namelijk echt de ondergrens voor het risico van gezondheidsschade. Het is de laagste temperatuur waarbij de slaapzak de gebruiker beschermt tegen onderkoeling.

De meeste slaapzakken geven de comforttemperatuur en de limiettemperatuur aan. In de productnaam van de slaapzak wordt vaak al de limiettemperatuur aangegeven zodat je de slaapzakken snel met elkaar kunt vergelijken. Zo is bijvoorbeeld van de THERM-A-REST-Ohm 20F/-6C de limiettemperatuur -6C en de comforttemperatuur 0C.

Maar zoals al aangegeven hangt deze temperatuur ook echt af van de omgeving en de persoon die erin ligt, wat een zeer complexe kwestie is. Zo is er altijd verschil in de lichaamsvetindex, de leeftijd en het geslacht, maar ook ervaring, training en je levensstijl beïnvloeden het gevoel van warmte. Jongeren produceren over het algemeen meer lichaamswarmte dan oudere, een zwaarder persoon voelt vaak warmer aan dan een licht persoon, ervaren kampeerders verliezen minder warmte dan beginners – en vrouwen zijn over het algemeen kouder dan mannen.

De verschillende normen waar slaapzakken op zijn getest zijn dus allemaal gebaseerd op een standaard persoon. In werkelijkheid bestaat zo'n persoon niet. Daarom kan de ervaring van warmte in een slaapzak altijd verschillen.

Ga hier naar alle slaapzakken van Reisartikelen.nl

Spatie

Seizoenen

Spatie

Het kan ook zijn dat de slaapzak alleen aangeeft dat deze geschikt is voor een bepaald seizoen. Ook dit hangt weer erg af van waar je precies gaat kamperen en hoeveel graden het daar is. We raden je aan om dan tocht eerst uit te zoeken wat de limiettemperatuur van de slaapzak is en of dit overeenkomt met de nachttemperatuur van je plaats van bestemming. 

Als je bijvoorbeeld in de zomer in Frankrijk gaat kamperen met een nachttemperatuur van 10C dan volstaat een lichte zomerslaapzak met een limiettemperatuur van +10C. Als je in de zomer in het noorden van Noorwegen gaat kamperen met een nachttemperatuur van 3C dan raden wij je een drie-seizoenen slaapzak aan met een limiettemperatuur van 0C aan. Het seizoen zegt dus niet zoveel over welke slaapzak je moet hebben.

Ga hier naar alle slaapzakken van Reisartikelen.nl

 

Klik hier voor meer informatie over welke slaapzak je moet kiezen

Of lees hier hoe je een slaapzak moet onderhouden

Saravan